🤩 Безплатна доставка при поръчки над 80 лв. 

🤩 Безплатна доставка при поръчки над 80 лв.

Търсене
Close this search box.
Търсене
Търсене
Close this search box.

Microbeads – пластмасовите микрогранули в козметиката

Може би сте забелязали онези малки цветни точици в пастата си за зъби, душ гела или скраба за лице?

Снимка: Medium

Microbeads или т.нар. микрогранули са всъщност малки кръгли зърна пластмаса с диаметър до 5 мм. Те се добавят в състава на част от козметичните продукти, като по-евтина екфолираща опция вместо естествени материали като сол, захар или смлени черупки от различни плодове. Използват се също и за удължаване срока на годност на продуктите.

Какво обаче се случва с тях, след като изразходим продукта?

Снимка: Beat the Microbead

Основният проблем с тези пластмасови микрозърна е, че те не се разграждат или разтварят във водата. Продължават да съществуват и след като изхабим конкретния продукт, като така достигат до реките и океаните и могат да навредят на животинските и растителни видове, за които водните басейни са дом.

Ще се зачудите как стигат до там? Лесно – те са толкова малки, че често пречистващите системи за отпадни води не ги улавят и те преминават през канализацията и се изливат в реки и морета.

Снимка: Flow Cosmetics

Веднъж попаднали във водата, микрозърната могат да имат вредно въздействие върху морския живот, околната среда и човешкото здраве. От една страна те са изкуствена материя – пластмаса, която не се разлага и ще остане да съществува стотици години.

От друга, с течение на времето гранулите акумулират токсини, които се поглъщат от риби и други морски обитатели. Накрая стигат и до нас по хранителната верига след консумация на морска храна. Ефектите на тези частици пластмаса върху тялото ни все още са предмет на изследване на учените, но ние лично се съмняваме те да носят нещо положително.

В някои страни, като Австралия например, текат почти постоянни информационни кампании за преустановяне на вредното влияние на пластмасовите микрочастици върху околната среда.

Как да разберем дали в продуктите, които използваме, има такива частици?

Снимка: phys.org

Единият от начините е да проверим дали в състава присъстват следните елементи: Полиетилен (PE), Полиетилен терефталат (PET), Найлон (PA), Полипропилен (PP), Полиметилметакрилат (PMMA).

Друг интересен начин предлага платформата на Plastic Soup Foundation – “Beat the MicroBead”. На сайта им можете да потърсите информация за марката или продукта, който ползвате, или да отворите директно списък с microplastic-free брандове.

Снимка: beatthemicrobead.org

Платформата дава детайлна информация за съдържанието на пластмаси, като причислява продукта към една от следните категории:

Червен (съдържа микропластмасови частици)

Оранжев (съдържа синтетични полимери, за които няма достатъчно информация)

Зелен (не съдържа микропластмасови съставки)

Zero-Plastic (сертифицирани microplastic-free продукти).

Каквото и форма на пластмасата да съдържа козметиката ни, винаги можем да приложим и най-лесното решение – да избираме максимално натурална козметика и да подминаваме продуктите с цветни и блестящи частици, които привличат вниманието.

Сподетелете:

Facebook