Онлайн магазинът ни е затворен и не приема поръчки. Благодарим за разбирането.

Онлайн магазинът ни е затворен и не приема поръчки. Благодарим за разбирането.

Търсене
Close this search box.
Търсене
Търсене
Close this search box.

Мога ли аз да реша проблема с пластмасата?

Понякога е трудно да повярваме, че ние самите можем да допринесем за намаляването на пластмасовия отпадък в световен мащаб. Проблемът идва от там, че размерът на замърсяването е невъобразимо голям. В днешни дни сме засипани с новини и статистики – “В моретата има над 150 милиона тона пластмаса”, “320 милиона тона пластмаса се произвеждат на годишна база”, “Всяка минута се излива по един камион боклук в океана”…Статистиките са стряскащи, но дали наистина можем да си представим как изглеждат 150 милиона тона боклук? В повечето случаи – не.

Често дори и не виждаме проблема около себе си. Не виждаме тонове
пластмаса да плуват в морето, докато сме на лятната си почивка. Също така, не срещаме заплетени в найлонови торбички тюлени и костенурки (освен на снимки в социалните мрежи).

И така всичко води до усещането за един твърде сложен проблем, който не е по силите ни. Замърсяването придобива абстрактна форма на нещо голямо, някъде в далечните океани.
Ние не можем да изчистим всички 150 тона пластмаса от моретата. Не можем и да спрем всички боклуци, които се изливат в природата
ежедневно. Много често, това води до обезкуражаване и безучастие.
Истината обаче е, че всеки един от нас може да направи много повече, отколкото предполага. Избягването на една найлонова торбичка изглежда като нещо дребно, но човек използва средно по 200 такива на година. Колко по-малко торбички ще се изхвърлят, ако всички твои роднини, приятели и колеги направят същото? Ако добавим и чашки за кафе, бъркалки, четки за зъби, клечки за уши и пластмасови бутилки?
Това са хиляди пластмасови отпадъци, които можем да спестим.

Дали тези наши действия ще решат проблема глобално? По-скоро, не.
Безсмислени ли са тогава? Съвсем не.
Важно е съобщението, което носят със себе си, а именно – НИЕ НЕ

ИСКАМЕ НЕНУЖНА ПЛАСТМАСА, КОЯТО НИ СЛУЖИ ЗА МИНУТИ, А
ТРОВИ ПРИРОДАТА С ВЕКОВЕ!

Това е посланието, което искаме да достигне до възможно най-много
производители, компании и политици, за да имаме истински,
дългосрочни и природосъобразни решения на проблема.
Вече имаме добри примери. Nestle, Pepsi, Procter & Gamble и още 23
глобални компании предприеха съществена стъпка против пластмасата, като планират да продават част от продуктите си в стъклени и металниконтейнери. ЕС е на път да приеме закон, който забранява микропластмасата в козметиката. Сърбия ще забрани употребата на найлонови торби от 2020 г., а Италия вече „изхвърли“ пластмасовите клечки за уши.
Всичко това е директен резултат от нарастващото публично недоволство към ненужната употреба на пластмаса. Забелязвате ли колко по-често се обсъжда проблема днес, в сравнение със само две години по-рано?

Всеки един от нас може да даде своя принос. Затова, продължавайте да избягвате пластмасата и обсъждайте темата с роднини, приятели, познати и колеги. Има смисъл!

Сподетелете:

Facebook